Netflix és Amazon Prime video

A CES-en történt bejelentést követő kb. 1 órán belül elérhetővé vált magyar IP címről is a Netflix. Azért írom, hogy IP címről, mert VPN-el eddig is elérhető volt.

A Netflix egy internetes video kölcsönző, ami alacsony havidíjért az összes tartalmat elérhetővé teszi (vagyis nem egyesével kell kivennünk a filmeket). Európában ez az összeg 5 és 10 euro között mozog, míg Amerikában ugyan ez 8 és 12 dollár. Érdekes, hogy míg Európában a 3 jól definiált csomaghoz (SD 1 eszközön, SD és HD 2 eszközön, előzőek plusz UHD 4 eszöközön) 3 különböző ár tartozik, addig amerikában jelenleg az első kettő ugyan annyiba kerül.

A dolog akkor válik érdekessé, amikor valaki elkezd utazni, vagy VPN-t használni, mert akkor derül ki, hogy Európán belül minden országban, egyébként pedig földrészenként eltérő az elérhető tartalom.

Az Amazon Prime video egy hasonló szolgáltatás, azzal a különbséggel, hogy csak 9 országban elérhető és ezekből 6-nál van video kölcsönzés az árban. Az ára kicsit a Netflix alatt van, de – az előbbi linken részletezett – szolgáltatásokat is tartalmazza. Én Angliában regisztráltam, így kapok filmet, zenét, korlátlan fotó tárhelyet, korlátlanul kölcsönözhetek Kindle-re könyveket és ha még kint élnék, akkor napon belül ingyen szállítana hozzám az Amazon. Ehhez Magyarországról történő használat esetén egyébként már kell VPN is. A kínálat rendesen eltér a Netflix-től, így jól kiegészítik egymást.

Ha van egy jól működő, de nem okos, viszont HDMI bemenettel rendelkező TV készülékünk és nem akarunk mindenféle kínai csodával kísérletezni, akkor nagyon tudom ajánlani az Amazon Fire TV-t is, ami 80 font, cserébe mindent tud, nagyon gyors és szabadon lehet rá alkalmazást telepíteni. A használatához szintén VPN kell.

Ha szeretnénk Netflixet és Amazon Prime videot, akkor kis hazánkból úgy a legjobb kezdeni, hogy veszünk egy routert, ami tud rendesen VPN-t kezelni (mondjuk egy ASUS 66U). Ez kb. 35.000Ft. Kell hozzá egy VPN előfizetés is, olyan, ami kellően gyors. Én PureVPN-t használok, ez 6 hónapra 30 dollár. A Netflix előfizetés havonta 8 euro, az Amazon Prime évente 80 font.

Havin szinten (és a Google árfolyamait használva) 9714 Ft-nál járunk, de ebből vettünk egy olyan routert is, ami évekig jó lesz, így a 2. évtől a havi költségünk már csak 6798 Ft. Egy mozijegy 1600Ft körül mozog, első évben így 6, másodiktól 4 mozijegy árából kihozzuk az egészet (feltételezve, hogy nem szállnak el az árfolyamok).

Kategória: Szolgaltatok, Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás.