TAJ szám újra aktíválás

Ez egy mókás dolog.

Először is kell az NHS számunk. Ezt újabban – 3 éve biztosan – már csak külön kérésre közlik ezért a megszerzéséhez írni kell a háziorvosnak. Nem tudom, hogy szerencsénk volt e, de még aznap megjött mindkettő.

Második lépésként ki kell deríteni, hogy mi a process. A neten bő leírások vannak arra az esetre, ha valakinek cserélni kell a kártyáját, ha valakinek még sose volt és most lesz illetve ha az orvos szerint a TAJ szám “piros”. Arról azonban semmi nincs, hogy mi a teendő akkor, ha valaki hazaköltözne, van már TAJ száma csak épp inaktív.

Felhívtam az OEP-et, ott egy elég segítőkész ügyintéző vette fel, elmondta, hogy mit hogyan kell csinálnom:

 1. Ki kell töltenem a “Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban és egyezményes államban biztosított személy”. Ez az OEP oldalán a jobboldali szűrőket “Külföldi munkaviszony, jogviszony” + “Biztosított” értékekre, vagy erre a linkre kattintva lehet elérni.
 2. Ezt vagy kitöltöm, kinyomtatom, aláírom, beszkennelem és elküldöm emailben a kmrep@oep.hu email címre vagy beküldöm Ügyfélkapon.
 3. A kitöltött nyomtatványt megküldöm a NAV-nak.

A bajok a 3. lépéssel kezdődtek. Az OEP nem adott NAVos email címet, a NAV oldalán pedig nincs semmi. Kitöltöttem az “Írjon nekünk” űrlapot a NAV oldalán, de sejtettem, hogy csak dísznek van, mert azóta sem kaptam választ.

Felhívtam hát a Kormányhivatalt. Itt egy kevésbé lelkes, viszont hozzáértő ügyintéző vette fel a telefont és arról tájékoztatott, hogy:

 1. Magyar munkaviszony vagy hallgatói jogviszony mindenféle nyomtatvány / kérelem kitöltése nélkül, automatikusan újra aktíválja a TAJ számunkat.
 2. A fenti három lépés közül az első kettő elvégzése elég, mert az OEP állítólag már kommunikál a NAV-al. A bejelentő lap kitöltésére tehát csak akkor van szükség, ha a TB járulékot mi szeretnénk fizetni.
Reklámok
Kategória: Magyarország
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) TAJ szám újra aktíválás bejegyzéshez

 1. Bognár Mária szerint:

  Szia Keve! Én most megyek haza kb. egy hónap múlva. A NEU 70-es nyomi alján van apróbetűs rész, hogy igazolást kell csatolnom az itteni biztosítási időszakról, azzal egyidejűleg, hogy beküldöm a TB-nek ezt. Tudod, hogy az mi? Végig biztosítva voltam, tehát kérjem a munkahelyemtől? A másik, ha nem szkennelem, hanem lefotózom mobillal és azt küldöm e-mailben, az is jó szerinted? Köszi, Bogi

  • Keve szerint:

   Szia Bogi!

   Mostanában már a fotó is menni szokott és sztem az igazolás, amiről szó van, az a P45-ös nyomtatvány, amit kilépéskor kapsz. Amit még kértek tőlem, az az NHS számom volt. Ezt az NHS már jó ideje nem küldi ki automatikusan, de a háziorvostól el lehet kérni.

   Üdv,
   Keve

   • Krannert szerint:

    Engedd meg, hogy belekotnyeleskedjek – pont most fejeztem be az ügyintézést OEP-pel és egészem friss információim vannak:

    * Ügyfélkapun elektronikusan beadni nem érdemes, mert ahogy Te is jelezted a nyomtatvány apró betűje igazolást kér tőled a kinti időszakra vonatkozóan, amit Ügyfélkapu keresztül nem tudsz szerintem beküldeni, csak külön levélben (valszeg e-mailben is, de abban nem bízok, hogy össze is tudják a kettőt kapcsolni). Megjegyzem, hogy az Ügyfélkapus bejelentő nyomtatványon nincs ilyen apró betűs rész, az csak a le- és kitölthető word verzióban van feltüntetve… Én beküldtem az Ügyfélkapun a dolgot és visszadobták hiánypótlásra (lásd alábbi posztjaimat)

    * nyomtasd ki a word bejelentőt és ha tudsz szerezni E104 a kinti OEP-től, akkor mellékeld, küldd be postán ajánlva és kész. Ilyet viszont nem biztos, hogy be tudsz szerezni, mert nem minden országban adják ki – én olyan országból jöttem haza, ahol a kezembe nyomták az OEP által a Hiánypótlási felszólítóban hivatkozott EU jogszabályt és közölték, hogy azt csak a hatóság kérésére adják ki, egymásnak. MOndjuk a magyar hatóságot nem érdekli hogy mit mond az EUs jogszabály ők egy magyar kormányrendeletre hivatkoznak (most vitatkozzak velük, hogy amire hivetkoznak az alacsonyabb rendű jogszabály?…)

    * mivel én E104 nem tudtam beszerezni kérdeztem, hogy akkor mi van. Tulképp az OEP normális volt és azt mondta, hogy adjak be bármit bármilyen nyelven, ami igazolja a kinti biztosítási időszakot. Én a kilépőpapíromat adtam be egy egzotikus nyelven, ahol a nevem és alkalmazásom dátuma eleje/vége szerepelt – elfogadták. Ezenkívül be kell adnod egy E104 igénylő lapot is, hogy az OEP mint hatóság kikérje az igazolást – nocsak, mégis csak nekik kell kikérni! 77> ezekkel a papírokkal (bejelentő lap, munkáltatói kilépő papír, E104 igénylő) visszaaktiválták a kártyám. Közben a két hatóság egymás között még a háttérben levelezget, de legalább él a kártya.

    * Ne feledkezz meg visszajelentkezés esetén a díjfizetésről sem! Ha rögtön alkalmazásba állsz, akkor elvileg automatikus minden (azért szólj külön a bérszámfejtőknek). Ha nem leszel alkalmazott, akkor magadnak kell fizetned a járulékot (7110/hó) – a NAV-nál be kell jelentkezned a T110 nyomtatvánnyal Ügyfélkapun keresztül.

    Remélem segítettem.

   • Bognár Mária szerint:

    Szia Keve, nagyon szépen köszönöm válaszod. Ez így jó, habár nem tudom honnan szerezzem be az NHS számot, mivel itt nem jelentkeztem be egyszer sem háziorvoshoz. Egyrészt, mert nem volt rá szükségem (otthon sem nagyon), másrészt meg nem volt bizodalmam az itteni orvosokban…. Egyáltalán biztos kell az? Olvastam Krannert “belekotnyeleskedését”, amit hálásan köszönök!!!
    Amúgy elküldtem a fotót e-mailben az általad megadott címre, de semmi reakció….
    Üdv, Bogi

 2. Krannert szerint:

  Sajnos a dolog a gyakorlatban nem működik. Májusban tértünk haza, feleségem azonnal alkalmazásba állt, rendesen be van jelentve stb, fizetik utána a járulékokat (biztos, mert a munkaadó könyvelő cége ismerős és garantálta, hogy rendesen be van jelentve). 5 hónap telt el, de a mai napig nem él a TAJ száma.
  Én augusztus végéig voltam külföldön alkalmazásban, de már augusztus közepén bejelentkeztem (Ügyfélkapu, dokumentum elektronikusan beküldve OEP/NAEK felé és NAV-nak is) – válasz semmi, TAJ szám nem él.

  • Krannert szerint:

   További információ: pont ma kaptam levelet a Kormányhivataltól, hogy igazoljam a külföldi biztosítottságom megszűnését és adjam be a külföldi biztosító által kiadott E104 vagy S041 igazolást. A vicc az egészben, hogy a külföldi biztosító nem áll velem szóba és magánszemélynek nem ad ki ilyen igazolást. Magyarországnak (OEP/NAEK) kell hivatalosan kikérnie és eljárnia ezekben az esetekben.
   KOrmányhivatal megfenyeget, hogy ha nem adom be akkor annak megfelelően jár el. OK, ez mit jelent? Akkor nem fogadja el a bejelentkezésemet és a befizetésemet, pária leszek és nem lehet egészségbiztosításom/TAJ kártyám.

 3. Dave szerint:

  Szia! En majus vegen koltoztem haza USA-bol es szept-tol lesz munkam itthon. Akkor automatikusan ujra fog aktivalodni a TAJ-szamom vagy kell valamit tennem kozben? Koszi!:)

 4. János szerint:

  Szervusz! Ha jól értem, ha hazajövök dolgozni, nem kell semmit kitöltenem, a TAJ-számom automatikusan újra aktiválódik? (Ha úgy jövök haza, hogy egyből van munkám)

Vélemény, hozzászólás.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s