TAJ szám újra aktíválás

Ez egy mókás dolog.

Először is kell az NHS számunk. Ezt újabban – 3 éve biztosan – már csak külön kérésre közlik ezért a megszerzéséhez írni kell a háziorvosnak. Nem tudom, hogy szerencsénk volt e, de még aznap megjött mindkettő.

Második lépésként ki kell deríteni, hogy mi a process. A neten bő leírások vannak arra az esetre, ha valakinek cserélni kell a kártyáját, ha valakinek még sose volt és most lesz illetve ha az orvos szerint a TAJ szám “piros”. Arról azonban semmi nincs, hogy mi a teendő akkor, ha valaki hazaköltözne, van már TAJ száma csak épp inaktív.

Felhívtam az OEP-et, ott egy elég segítőkész ügyintéző vette fel, elmondta, hogy mit hogyan kell csinálnom:

 1. Ki kell töltenem a “Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban és egyezményes államban biztosított személy”. Ez az OEP oldalán a jobboldali szűrőket “Külföldi munkaviszony, jogviszony” + “Biztosított” értékekre, vagy erre a linkre kattintva lehet elérni.
 2. Ezt vagy kitöltöm, kinyomtatom, aláírom, beszkennelem és elküldöm emailben a kmrep@oep.hu email címre vagy beküldöm Ügyfélkapon.
 3. A kitöltött nyomtatványt megküldöm a NAV-nak.

A bajok a 3. lépéssel kezdődtek. Az OEP nem adott NAVos email címet, a NAV oldalán pedig nincs semmi. Kitöltöttem az “Írjon nekünk” űrlapot a NAV oldalán, de sejtettem, hogy csak dísznek van, mert azóta sem kaptam választ.

Felhívtam hát a Kormányhivatalt. Itt egy kevésbé lelkes, viszont hozzáértő ügyintéző vette fel a telefont és arról tájékoztatott, hogy:

 1. Magyar munkaviszony vagy hallgatói jogviszony mindenféle nyomtatvány / kérelem kitöltése nélkül, automatikusan újra aktíválja a TAJ számunkat.
 2. A fenti három lépés közül az első kettő elvégzése elég, mert az OEP állítólag már kommunikál a NAV-al. A bejelentő lap kitöltésére tehát csak akkor van szükség, ha a TB járulékot mi szeretnénk fizetni.
Reklámok
Kategória: Magyarország
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) TAJ szám újra aktíválás bejegyzéshez

 1. Dave szerint:

  Szia! En majus vegen koltoztem haza USA-bol es szept-tol lesz munkam itthon. Akkor automatikusan ujra fog aktivalodni a TAJ-szamom vagy kell valamit tennem kozben? Koszi!:)

 2. János szerint:

  Szervusz! Ha jól értem, ha hazajövök dolgozni, nem kell semmit kitöltenem, a TAJ-számom automatikusan újra aktiválódik? (Ha úgy jövök haza, hogy egyből van munkám)

Vélemény, hozzászólás.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s