GIT

Regen volt szo a munkam technikai reszerol, ez a bejegyzes ezt hivatott potolni. A verziokovetesre GIT-et hasznalunk es 2 hete megvaltoztattuk a folyamatainkat, ennek miertjerol fogok irni.

A GIT egyik nagy elonye, hogy a merge es a branch keszites nem kiegeszito szolgaltatas, amitol mindenki fel, hanem alapveto es egyszeru funkcio. Erre epul a git flow-nak nevezett strategia s ezt vezettuk mi be. A lenyege, hogy ket alapveto agbol indul ki minden, ezek a develop es a master. A develop tartalmazza a legujabb, stabil kodot, mig a master a legutolso kiadottat (es tag-eltet). Amikor valaki egy uj funkciot kezd el fejleszteni, keszit egy uj agat a develop-bol, ebbe fejleszt, megirja a unit teszteket majd megkeri a tobbieket, hogy nezzek at a kodjat (vagyis letrehoz egy pull request-et). A csapat egyik tagja atnezi a kodot, aldasat adja ra, visszavezeti a valtoztatasokat a develop agba majd torli a feature agat. A hibakkal hasonlo a helyzet, hotfix agakban tortenik a javitas, amik a developba vezetodnek vissza (csak igy, magyarosan). A hotfix agak azert erdekesek, mert ennel van egy jobb megoldas is, megpedig a tag agak letrehozasa. Ilyenkor a hotfix ag a tag-bol keszul es oda is vezetodik vissza, igy a develop tiszta marad. A tag ezutan visszavezetheto a master-be.

Meg egy erdekes es hasznos kapcsolo a no-ff, amit merge-kor tudunk hasznalni. Ha a develop-ba 4 funkciot vezetunk vissza, amik egyenkent 30 – 40 commit-bol allnak es kesobb meg kell keresni, hogy adott commit mihez tartozott, akkor vakarhatjuk a fejunket, viszont ha hasznaljuk a no-ff (non fast forward) kapcsolot, akkot a GIT megjegyzi a commit csoportokat.

Reklámok
Kategória: GIT, Munka | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s